Panelet i "Den store havdebatten".
Jan Roger deltok i "Den store havdebatten" på Hålogaland Teater 23. januar.

Signor Antonsen

Den store havdebatten

Daglig leder i Hermes, Jan Roger Lerbukt, representerte den kommersielle delen av fiskerinæringa da Arctic Frontiers og Avisa Nordlys inviterte til havdebatt på Hålogaland Teater mandag 23. januar.

Sammen med blant annet fiskeriminister Per Sandberg og stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes satt Jan Roger i panelet under gårsdagens folkemøte og debatt om hvem som skal eie havet.

– Folket skal eie havet, åpnet fiskeriministeren, og fikk støtte fra flere av de andre debattantene.

Den moderne historien om norsk fiskerinæring

Jan Roger benyttet anledningen til å spørre hvem som skal eie historien om havet, et tema han først tok for seg i en kronikk som et oppspill til debatten. Han fortalte at Hermes satser på kommunikasjon, for å bidra til å fortelle den moderne historien om norsk fiskerinæring. Gjennom aktiv tilstedeværelse på både Facebook, Instagram og YouTube ønsker vi å rekruttere flere til fiskeryrket.

– I Hermes har vi satset på å vise oss frem, og vise frem næringa fra den sida som vi syns den fortjener. Vi ser en økende interesse for det vi holder på med. Når man åpner mer og mer opp, så inviterer man folk inn, og da ser de at vi ikke har noen hemmeligheter der ute. Vi ønsker gjerne de beste hodene og de klokeste folkene inn i denne næringa, for det trenger vi, sa han til salen.

Og det virker. Jan Roger kunne bekrefte at vi opplever en stadig økende interesse for å bli fisker.

Bærekraft i bunnen for alt vi gjør

Også bærekraft var et sentralt tema i debatten. Jan Roger fortalte hvor viktig bærekraft er i alt Hermes gjør.

– Bærekraft er kjernen i det vi holder på med, i forhold til både lønnsomhet, miljø og den sosiale biten, sa han.

Han forklarte også salen at vi har en differensiert flåte i Norge.

– Vi skal ha en havfiskeflåte, og vi skal ha en havfiskeflåte som går langt ut til 200-mila og rundt Svalbard og hevder retten til de havområdene.

Hør lydklipp fra debatten

På vår Facebook-side har vi lagt ut et lydklipp fra debatten. Hør lydklippet her