Hermes samler inn tonnevis av marint avfall gjennom den frivillige ordningen "Fishing for litter".

Marius Fiskum

Bidrar til et renere hav

Hermes er en av de norske båtene som deltar i "Fishing for litter", og dermed bidrar betydelig til oppryddingen av marint søppel.

– Alt søppel vi får i trålen tar vi med til land, hvor det blir sortert og tatt hånd om. I tillegg tar vi selvsagt alt eget avfall med oss. I fjor samlet vi over 10 tonn av andres avfall på denne måten, forteller skipper Åsmund Breivik.

Frivillig ordning

«Fishing for litter» er en frivillig ordning hvor fiskebåter samler inn marint avfall, frakter det til land og leverer det inn gratis til utvalgte havnemottak. Opprinnelig var dette et toårig prøveprosjekt, men tidligere i år ble det besluttet å videreføre og utvide ordningen i alle fall ut 2018.

– Marin plastforsøpling er en av verdens største miljøutfordringer. I Norge gjør fiskere langs hele kysten en stor og viktig frivillig innsats i å samle opp og levere inn avfallet de får i fiskeredskapene sine. Regjeringen gir penger for 2018 som gjør det mulig å videreføre ordningen og samtidig utvide den fra åtte til ni havner, uttalte klima- og miljøminister Ola Elvestuen i en pressemelding.

Burde utvides til hele flåten

I Hermes er vi glad for at «Fishing for litter» går inn i sitt tredje år her til lands, og ser fram til å kunne bidra også i fortsettelse.

– Som rederi har vi lagt merke til plastforurensning og vært oppmerksom på det lenge. Det er veldig bra at den globale plastproblematikken er kommet på agendaen for alvor. Vi fisker jo i havet, det er vårt matfat, sa kommunikasjonssjef Signor Antonsen i samtale med yngel.no da de omtalte «Fishing for litter» i vår.

Han ble også utfordret til å si noe om hvorvidt «Fishing for litter» burde utvides ytterligere, og var klar i sin tale:

– Ja, vi vil definitivt at ordningen skal fortsette og at det burde utvides til hele flåten. Det er et ansvar næringa må være med å ta.