– Kompisene mine syns det er litt rart siden pappa er rørlegger og mamma er lærer. Men no sitter jeg her på Hermes å tenker at dette var riktig valg, sier skoleelev Johan Sauge Johansen (16), som sammen med Jonette Larsen (16) er med for første gang.
Det er strålende sol og stemningen er upåklagelig når Hermes ligger ved kai og losser i Tromsø. I messa sitter to andre skoleelever og venter på å bli hentet etter endt tur. De har begge fått prøvd seg som fisker om bord på en tråler for første gang. De forteller om fysisk tungt arbeid. Men det venner man seg fort til, sier de begge og smiler. Å stå opp og legge seg med sekstimersturnusen er ingen problem. Det passet oss godt. Fabrikksjef Asgeir Tangen sitter å skriver evaluering til skolen hvordan guttene har fungert.
– De har begge gjort en veldig bra jobb. Ordentlig gode gutter, sier Asgeir.
Begge har foreldre som jobber på på havet, og de har dermed fått god kjennskap til hva det vil si å være sjømann.
I pappas fotspor?
– Kanskje jeg følger i pappas fotspor. Han er kaptein på en oljebåt på Ekkofisk sier Mathias. Mulige jeg tar styrmannsskolen etter hvert.
Om bord sitter også Kjetil Bergland fra Oksfjordhavn i Troms. Kjetil er sjarkfisker og kommet for å hente sønnen Markus.
– Jeg har fisket i stort sett hele mitt liv, i hvert fall siden jeg var 15 år. Har vel vært på havet i 24 år nå, regner han ut.
Den erfarne fiskeren opplevde i 2019 å måtte hoppe i havet etter at sjarken hans tok fyr. Det kan du lese mer om her.
Med sin 35 fot store sjark, fisker han på Finnmarkskysten og leverer fangsten som oftes i Breivikbotn på Sørøya.
– Jeg håper jo Markus en dag kan ta over etter meg, men det må han få bestemme selv når den tid kommer. Han har vært med meg på havet helt siden han var guttunge, så han er godt vant, forteller han stolt.
Markus har lyst å prøve noe større først. Tråler eller stor kystbåt kanskje. Pappa stemmer i og mener det nok er både sikrere og bedre forhold på større båter. Men det er vanskelig å spå fremtiden.
Artikkelen fortetter under bildet.
Førstereis
Jonette Larsen er sammen med Johan Sauge Johansen kommet om bord for å «avløse» Markus og Mathias. Nå er det deres tur å få prøve seg på havet.
– Jeg fant ut at jeg ville bli fisker når jeg gikk i 10. klasse. Etter å ha snakket med søskenbarnet til mamma, bestemte jeg meg. Han jobber på havet og fortalte at det passet perfekt siden han ikke likte å sitte på «ræva». Det har kriblet i magen i flere dager nå, og nå er jeg endelig her. Jeg er kjempespent! Jeg liker heller ikke å sitte stille. Vet ikke om jeg kommer til å bli sjøsyk og dårlig. Har i hvert fall tatt med masse salt chips som jeg har hørt skal hjelpe hvis jeg blir dårlig.
God søking til blå linjer
Lærer Pål Nilsen og kontaktlærer Bjørn Helge Pedersen ved Nord-Troms VGS Skjervøy, forteller om god søking til de blå linjene. For naturbruk blå linje, var det i år 44 søkere til 30 ledige studieplasser. For Fiske og fangst (valg andre året) var det 22 søkere til 12 ledige studieplasser.
– Bare for noen få år siden var det 4 – 6 søkere til fiske og fangst, så vi ser en veldig god utvikling til næringen. Fortsatt er det guttene som dominerer klassene. I 2020/2021 var 8 av 26 elever jenter som søkte seg til aquafaget. Andelen jenter som søker seg til fiske og fangst er enda noe lavere, forteller Bjørn Helge Larsen.
Han forteller videre at årsaken til at så mange søker seg til de blå linjene, er at det er blitt et sikrere yrke med gode betingelser og ordnede arbeidsforhold.
– Det som er fint er at det er faglig sterke elever som søker seg til de blå linjene. Tidligere var det ofte de som ikke kom inn på andre valg som søkte. Nå er det kamp om plassene og et høyt nivå på elevene. Det ser vi blant annet på rapportene de skriver etter utplassering om bord på båtene og når de har vært utplassert på oppdrett. De er grundig og har god kvalitet, avslutter Pål Nilsen.
Prosjektleder for de blå linjene ved Senja VGS, Birte Richardsen, forteller om samme tendens ved deres skole. Hun har ikke tallene foran seg, men ser en klar økning mot de blå fagene. Senja VGS har 15 plasser til fiske og fangst og 30 plasser til aquakultur.
– Det jeg ser er at det er flere ungdommer fra byene som søker mot de blå linjene. Normalt har det vært overvekt av ungdommer fra distriktene. De blå næringene og yrkesfag har fått høyere status og gode lønnsbetingelser. Samtidig er det viktig å ikke glorifisere jobbene og så prøver jeg minst mulig å snakke om penger. Motivasjonen skal være en lyst mot faget. Så kan det være greit å vite at man må ha god helse. Det stilles ikke krav til helseattest når man er utplassert på båt eller oppdrettsanlegg, men det er et krav hvis man skal ut som lærling.
Godt samarbeid med skolene
I Hermes setter vi stor pris på at ungdommen trekkes til næringen. Vi ser en klar økning i interessen til yrket og søknader som kommer inn til oss. Sommeren 2021 ansatte vi to unge gutter som hadde gått hele veien fra utplasseringselev og frem til fast jobb. Samarbeidet med skolene og opplæringskontorene er utrulig bra, og vi setter stor pris på jobben som gjøres med tilrettelegging for elevene.
Aktuelle linker for utdanning og opplærling:
https://senja.vgs.no/utdanningstilbud/naturbruk/
https://www.okfisktroms.no/aktuelt/bedriftene-jakter-pa-dyktige-laerlinger
https://utdanning.no/interesseoversikt#/yrker/
https://omf-nord.no/laerlingene
Noen bilder av ungdommen: