Fra utplassering til lærling

I mars i år mønstet Fredrik Lundvoll på "Hermes" for sin andre runde som utplasseringselev hos oss. Fredrik, fra Lyngseidet i Troms, går Fiske og fangst på Skjervøy videregående skole, og han har vist seg som en dyktig, arbeidsom og trivelig medarbeider. Nå gleder vi oss til å ønske han velkommen om bord som fiskerlærling fra i sommer.

God rekruttering 

For tiden er det over 600 ungdommer under opplæring på norske fiskefartøy. Vi ser en klart økende trend i søkingen til fiskeryrket, forteller Signor Antonsen, som er bindeleddet mellom rederiet, skolen og opplæringskontorene.

– Allerede første året ved de blå linjene ser vi at det er stor interesse for fiskeri og det å få komme om bord på båt, men det er først på det andre året man velger retning. Det kan være naturbruk, akvakultur, sjømathandler eller fiske og fangst, som Fredrik har valgt. Og de som stiller med fagbrev står langt framme i konkurransen om de mer og mer attraktive jobbene som fisker. Motormannsutdanningen er også meget populær, og det er motormannslærlinger «Hermes» har hatt flest av så langt.

– All honnør til opplæringskontorene og skolene som gjør en fantastisk god jobb med å tilrettelegge for elevene og oss som rederi, sier Antonsen videre.

Livet på havet

Samholdet om bord på en fiskebåt er sterkt, lønnen i yrket er god, og du har en turnus som gir opptil fem uker fri, etter like mange uker på havet. Mange kombinerer det greit med familielivet hjemme. Skipper Åsmund Breivik har flere ganger fortalt, med litt glimt i øyet, den enkle logistikken med å jobbe på en fiskebåt: Du slipper transport til og fra jobb. Du står opp, vasker deg, spiser og går rett i arbeid – kun noen meter unna køya. Kan det bli bedre?

– Å være fisker er en livsstil, forteller Fredrik.

Sist han gikk om bord var 17. mars i år, og da var han med hele fem uker før han gikk i land igjen.

– Jeg hadde lyst å være med videre til ut i mai, men læreren «beordret» meg i land. Diverse kurs, D5-sertifikat og eksamener måtte prioriteres først, og det skjønner jeg. Jeg trivdes veldig godt med mannskapet og er blitt veldig godt tatt imot. Opplæringen har jeg fått aller mest av Wolfgang Skyberg, som er fabrikksjef om bord. Jobben er fysisk tung, men jeg sover godt og føler at jeg er uthvilt til hver vakt.

Mange blir sjøsyke

– Å være sjøsyk er helt normalt, de aller fleste blir det, men det går over etter noen dager, sier Asgeir Tangen, som er fabrikksjef på det andre skiftet. Han har hatt utallige ungdommer sammen med seg opp gjennom årene.

Fredrik derimot har tatt urolig hav på strak arm.

– Jeg har heldigvis ikke plagdes med å bli sjøsyk. Mulig det kommer av at jeg har vært på havet tidligere. Jeg har faktisk ingenting å klage på, alt går veldig fint, og jeg kan ikke komme på noe spesielt kjipt med jobben, forteller Fredrik med et smil.

Drømmen er å ha egen båt – å være min egen sjef

– Fra høsten har jeg fått lærlingkontrakt på «Hermes». Det innebærer to år med læring om bord, før jeg avslutter med en fagprøve og forhåpentligvis fagbrev. Etter det er planen å overta den 35 fot store sjarken vi har i familien og fortsette å fiske med den, hvis alt går som jeg håper. Jeg gleder meg til å være fisker, oppleve noe nytt hver dag og være min egen herre. Det er en stor frihet i det å være fisker, men det er også et strevsomt og hardt yrke, avslutter Fredrik, som er spent både på lærlingtiden og det som kommer etterpå.

Nederst i innlegget ser du veien til fagbrev.

Linker til opplæringsløp:

https://omf-nord.no/

https://utdanning.no/studiebeskrivelse/fiske_og_fangst

https://okfisktroms.no/utdanning/yrkesretninger/fiske_og_fangst

 

Skipper Odd Arne Vartdal ønsker meg velkommen om bord på ordentlig koronavis.
Fra høsten har jeg fått lærlingkontrakt.
Fredrik forklarer fabrikksjef Wolfgang Skyberg hva han har lært. – Denne stasjonen kalles «gørringa» der fisken sorteres og sloget tas ut.
Fisken fylles i fryserne og er fryst etter fire timer. Å tømme disse kalles å rykke frysa. Etter rykking går fisken på bånd for pakking og merking.

 

Spent på både læretiden og det som kommer etterpå.

 

Kilde: www.vilbli.no