"Hermes II" i filminnspillingen av "Den 12. mann".
"Hermes II" har rollen som "Brattholm" i storfilmen "Den 12. mann", om Jan Baalsruds flukt fra tyskerne under 2. verdenskrig.

Hermes II går til filmen

Hermes II fyller 100 år i år, og markerer jubileet med en ikke så rent liten rolle i Harald Zwarts nye film "Den 12. mann".

Da regissør Harald Zwart og hans team var på leting etter en båt som kunne fungere som «Brattholm» i den nye storfilmen om Jan Baalsruds flukt fra tyskerne under 2. verdenskrig, dukket «Hermes II» raskt opp på radaren.

– Vi fikk en henvendelse fra Nordisk Film Production høsten 2016 om å bruke «Hermes II» i Den 12. mann. Etter noen runder ble vi enige om en avtale der «Hermes II» skulle fremstå som «Brattholm», selvfølgelig under forutsetning av at den gamle damen ikke måtte lide overlast, forteller Jan Roger Lerbukt, daglig leder i Hermes AS.

Et tidsriktig utseende

Scenene «Hermes II» medvirker i spilles inn på Sommarøya utenfor Tromsø. Før innspillingen kunne starte, brukte filmcrewet en ukes tid på å gi båten et tidsriktig utseende.

– Hun ble patinert for å se gammel og værbitt ut, sier Jan Roger.

Bestefaren til Jan Roger kjøpte båten i 1952. I 1990 ble hun solgt til Kystgruppa Hermes II for en symbolsk sum, men ble kjøpt tilbake av familien Lerbukt i fjor høst. Planen er å bruke henne aktivt i formidling av kystkultur og historie. 

Utvidet samarbeid med Nordisk Film Production

Samarbeidet mellom Nordisk Film og Hermes AS har etter hvert blitt utvidet. Hermes som rederi har inngått en avtale om å bidra økonomisk inn i filmen. I dette ligger også filming og produksjon av bakommateriale fra innspillingen, og 360-filming til eget bruk.

– Hermes ser verdien og viktigheten av å få være med på et så spennende prosjekt der historiske krigshendelser blir fortalt, akkurat som vi ønsker å formidle kysthistorien med den vernede «Hermes II», samt historien om rederiet Hermes AS, sier Jan Roger, og legger til at «Hermes II» ble brukt under evakueringen av Finnmark, og har opplevd på skroget både tidsepoken og krigshendelsene.

– Vi må også få skryte av samarbeidet med Harald Zwart, Espen Horn og Trond Gaute Lockertsen i Nordisk Film, som har vært aldeles flotte å jobbe med. Kjemien har stemt fra dag én. Vi gleder oss selvfølgelig voldsomt til filmen. Ingenting hadde vært bedre enn om «Hermes II» ble filmstjerne i jubileumsåret, og fikk en pangstart som kystkulturformidler i Nord- Norge som 100-åring, avslutter Jan Roger.

I media

Tromsø-mediene har skrevet om filminnspillingen på Sommarøya:

Bilder fra filminnspillingen

Vi i Hermes har fulgt filminnspillingen på Sommarøya tett. Her er noen av våre bilder. Klikk på bildene for større format.