De siste ti årene er det blitt dobbelt så mange kvinnelige fiskere her i landet, selv om de fortsatt er i fåtall. Antall kvinnelige fiskere med fiske som hovedyrke økte med 9 % fra 2021 til 2022. Fortsatt er det bare 3,4 prosent kvinner i yrket.
Jenter i praksis
De to 16-åringene Edel Johansen og Vilde Hagen Strand som går på Hustadvika VGS, mønstret av i Tromsø etter nesten fem uker på havet. Jentene fortalte at praksisperioden om bord på Hermes ble mye artigere enn forventet, selv om noen dager var skikkelig harde å bryne seg på.
– Jeg var bare sjøsyk den første halve dagen til sjøs, så det påvirket verken jobben eller resten av turen. Jeg fikk en lærerik tur og ble godt kjent med mannskapet, samtidig som jeg fikk verdifull erfaring jeg kommer til å ta med meg videre. Vi fikk et godt innblikk i hvordan det er å jobbe på båt og leve til sjøs. Det var veldig gøy å bli kjent med guttene, og selv om jeg er jente følte jeg meg inkludert hele veien. Det var godt arbeidsmiljø uten noen form for diskriminering – tvert imot har jeg blitt møtt med respekt og godt samarbeid, forteller Edel.
Hermes har ei besetning på 42, inkludert fire lærlinger. Disse er igjen delt i to grupper som går hver sine fem ukers turnuser. Av disse er det fortsatt bare to fast ansatte som er kvinner.
Mannsdominert yrke
I en rapport utgitt av Nofima i 2021, er noe av årsaken beskrevet, til at det er så få kvinner om bord på fiskebåter.
Vi har ikke funnet formelle barrierer som hindrer kvinner i å bli fiskere eller fiskebåtredere på lik linje med menn. Dette tyder på at det både har vært, og er, barrierer mot reel likestilling. Det er tre åpenbare årsaker som hver for seg og samlet gir lav deltakelse: En mannsdominert og til tider røff kultur, større utfordringer for kvinner enn menn med å kombinere yrket med ansvar for barn, og kvinners egne karrierevalg. Fiskeryrket er preget av en jakt/høstningskultur og slik vil det alltid være. Arbeidstiden styres av fiskens vandring i havet, tidevannstabellen og været. Med mange andre karrieremuligheter vil nok kvinner fortsatt velge bort fiskeryrket. Utfordringene vil være å legge til rette for kvinner som vil bli fiskere i hele eller deler av yrkeskarrieren.
Fristes av å jobbe på havet
Jentene forteller at arbeidsforholdene var bra, og de trivdes med alt fra mannskapet til maten som ble servert. Å være jente om bord var ikke noe problem, og vi merket ikke noen forskjell på behandlingen vi fikk.
– Planen min fremover er fortsatt å bli fisker, om det blir på trål eller linebåt er jeg ikke sikker på. Men at jeg skal fortsette på havet er sikkert. Jeg ble også sjøsyk i starten, noe som gjorde det krevende å jobbe. Første dagen var jeg sengeliggende, men det gikk heldigvis ganske fort over. Det var også en gang midt i turen at jeg ble sjøsyk, da ble jeg ikke like hardt rammet, forteller Vilde.
Edel forteller også at det tidvis har vært vært slitsomt med mange timer med arbeid, hovedsakelig med gørring. Jeg har merket litt belastning i skuldre og hender. Planen er likevel å søke på fiske og fangstlinjen og jobbe som fisker, eller finne et annet maritimt yrke som lar meg jobbe på sjøen.
Vi takker jentene for innsatsen og ønsker begge to lykke til med videre utdannelse. Og hvem vet .. kanskje får vi dem tilbake som ansatte en gang i fremtiden?
Forskning og undersøkelser
Det pekes på flere fordeler med flere kvinner om bord på fiskebåter. Tiltak som foreslås fra Nofima er blant annet:
- Holdningsskapende arbeid
- Tiltak for å øke rekruttering av kvinner som fiskere og fiskebåtredere
- Tiltak for å øke kvinnerepresentasjonen i relevante styrer
https://nofima.no/prosjekt/mer-likestilling-i-fiskeriene/
https://www.fiskebat.no/posts/flere-kvinner-velger-fiskeryrket


