Thomas Rogne imponerte allerede som halvlotting. I dag er han maskinsjef på Hermes.

Marius Fiskum

Maskinlærlingen som ble maskinsjef

Lurer du på hvordan hverdagen som maskinsjef på båt fortoner seg? Møt Thomas Rogne, maskinsjef om bord på Hermes.

En fiskebåt er ikke mye verdt uten et dyktig mannskap. Våre kompetente og erfarne medarbeidere er derfor selve kjernen i vår virksomhet. Nå har vi lyst til å la omverdenen bli litt kjent med noen av de flotte folkene som jobber hos oss. Først ut er maskinsjef Thomas Rogne. 

Thomas, som har rukket å bli 30 år gammel, er født og oppvokst i Ørsta.

– Jeg begynte å jobbe som maskinsjef på Hermes i 2015. Fra 2009 til 2010 jobbet jeg som maskinlærling om bord. Da skipper Åsmund Breivik ringte og spurte om jeg var interessert i jobb, takket jeg selvfølgelig ja.

Hvilke arbeidsoppgaver har du om bord? 

Om bord jobber jeg som maskinsjef. Jeg har blant annet ansvaret for vedlikehold av det tekniske. Det er ikke bare i maskinen jobben min er, men også på dekk, i fabrikken og ellers på båten.

Hvordan ser du på framtida for yrket ditt?

Fiskeryrket er utrolig allsidig, lærerikt og spennende. Ingen dager er like, og det er oppgaver rundt på hele båten som må utføres.

Hva gjør du på friturene?

På friturene, altså når jeg er hjemme, er jeg sammen med min samboer og familien. Jeg liker å holde på med huset, og har også et lite båtprosjekt gående. Jeg har akkurat begynt med klatring, det er veldig spennende. Spiller litt fotball og går langrenn gjør jeg også.

Hvis du ikke hadde blitt fisker, hva tror du at du ville jobbet med da?

Vanskelig spørsmål. Det er liksom sjølivet som har fristet siden jeg var 15-16 år gammel. Men det måtte ha blitt et annet praktisk yrke – selv om jeg drømte om å bli både fotballproff og jagerflypilot.

Skipper Åsmund Breivik er full av lovord om maskinsjefen. 

– Thomas hadde jeg første gang med som halvlotting på den forrige båten jeg var på, Polaris, tilbake i 2004. Thomas imponerte meg allerede da som en gutt som lett tok til seg kunnskap og var dyktig i jobben. I tillegg var han en positiv og trivelig person. Han rykket fort opp til fisker, og reiste ei stund som det før han begynte på maskinistutdanninga. Da han var ferdig utdannet maskinst og holdt på å havne på et oljeservicefartøy, hanka vi han inn som maskinlærling og fisker. Han tok kadettida på offshore, før vi henta han tilbake igjen som maskinsjef i 2015, sier Åsmund. 

For skipper Breivik er det viktig at folk går godt i lag.

– Thomas er en person som er godt likt av alle. Han er en lagspiller, det er en av de viktigste egenskapen jeg ser etter i et mannskapsmedlem. 

Om dagens mannskap har han følgende å si:

– Det er det beste mannskapet jeg har seilt med. Det gjenspeiler seg også, tror jeg, utover båten.

Fra fotoalbumet til Thomas