Skipper med klimafokus

Etter 35 år på tråler, er det særlig én ting som gleder skipper Odd Arne Vartdal om dagen: Næringas fokus på søppel og avfallshåndtering.

Odd Arne kommer egentlig fra Valderøy, men har de siste 23 årene bodd Vigra sammen med familien sin.

– Jeg er lykkelig gift, og har tre barn, på 23 og 26 og en attpåklatt på 14 år. Og så har jeg et flott barnebarn på snart tre år, sier han.

Hvor lenge har du jobbet på Hermes, og hvordan startet det?

– Jeg har nå snart jobbet tre år i Hermes som skipper, og har vel rundt 35 års erfaring på tråling, både som skipper og styrmann, kun avbrutt av to år på skole. I denne tiden har jeg også vært fire år på russiske trålere.

Hva jobber du med, og hvordan er dagene dine om bord?

– Det som er spennende med dette livet er at ingen dager er like. Selvfølgelig er det masse rutinearbeid, men å lete etter fisk krever forskjellige teknikker etter hva man fisker på. Man lærer noe nytt hver dag.

Hva er det beste og det verste med å være fisker?

– Å være fisker er veldig fint, og jeg trivs veldig godt med det. Akkurat nå er det gode tider i fiskeriene, men du må tenke selv og ta riktige avgjørelser for å oppnå et godt resultat. Det er en fantastisk frihet å være på havet, med flotte naturopplevelser der du får se dyr og fugler, seile langs iskanten og se de fineste soloppgangene.

Hvordan ser du på framtida for yrket ditt?

– Jeg ser lyst på framtida og fiskeryrket. Bestanden blir forvaltet godt av myndighetene, samtidig som vi ser at fisken trekker seg lengre og lengre nord. Men gyteplassene er de samme. Det som er gledelig å observere er fokuset på søppel og avfallshåndtering i næringa. Jeg ser at mannskapet er mer bevist, media har et voldsomt fokus, og jeg blir til og mer korrigert fra dattera mi hvis jeg ikke sorterer riktig. Dette er veldig positivt, og det er som dag og natt sammenlignet med da jeg begynte i 1984.

Hva gjør du på fritida?

– På friturene er det familien som gjelder. Være sammen med kona, ungene og barnebarna. Vi er en del på hytta, så jeg nyter tida når jeg er hjemme.

– For øvrig vil jeg si at jeg kunne ikke tenkt meg et annet liv enn å være fisker.