TIL HAVS MED TIFF

Under Tromsø International Film Festival 2021 tok vi konseptet «Velkommen om bord» – våre live-sendinger fra båten – ut til folket. På et vinterlig torg i Tromsø stilte publikum i varmedresser og benket seg på reinskinn foran festivalens store kinolerret. Samtidig fulgte et veldig hyggelig antall seere med, når vi streamet direkte fra båten på flere Facebook-sider.

 

Bli med oss på havet

En del av Hermes AS sin strategi er å være et åpent og synlig rederi. Ved å vise frem og aktivt fortelle om arbeidet og livet om bord i «Hermes», ønsker vi å gi allmennheten bedre innsikt i havfiskeflåtens og vår egen arbeidshverdag langt til havs.

Helt siden 2017 har vi hatt muligheten til å overføre direkte lyd og bilde til og fra «Hermes». Her har vi kunnet snakke med skipperen og fått en rundtur på båten ved hjelp av flere kameraer plassert om bord. Utstyret og kvaliteten er tatt mange knepp opp de siste årene, og i august 2019 kjørte vi én times direktesendinger hver dag fra blåkveitefiske ved Grønland.

Med skipperen som guide

Under filmfestivalen tok vi publikum på torget, og alle de som fulgte streamen, med oss om bord. Akkurat mens sendingen foregikk var det full aktivitet i fabrikken, og skipper Åsmund Breivik guidet oss flott gjennom prosessene. Flere kameraer i fabrikken ga ham muligheten til å vise oss alt fra prøvetaking for Havforskningsinstituttet, via sløying, til innfrysing og pakking.

I direkte dialog med programleder Stein-Gunnar Bondevik og daglig leder i Hermes, Jan Roger Lerbukt, fikk Åsmund fortalt om og vist fram mye av aktiviteten om bord. Han svarte også på spørsmål fra alt fra fiskeriene til tekniske løsninger og arbeidsmiljøet på båten. Tilbakemeldingene fra publikum er klare: De synes det er både interessant og spennende å være med ut på havet og oppleve litt av hvordan livet på et havfiskefartøy faktisk arter seg.

Streaming i koronatider

Hermes er inne som samarbeidspartner med flere idrettslag og kulturaktører. «Vi heier på de som skaper liv langs kysten», sier vi når vi inngår slike samarbeid. Tromsø International Film festival er en av våre partnere, og like før årets festival skulle i gang ble det bom stopp. Publikum kunne bare samles på utekinoen, og konferanser og debatter kunne ikke avvikles på vanlig måte.

Dermed måtte både filmer, regissørintervjuer, møter og debatter ut på digitale flater. Her kunne vi trå til. Med hjelp av Audionor AS, en teknisk leverandør innenfor lyd, lys og scene, fikk vi tilpasset våre kamerapakker, bildemiksere og streamingutstyr, slik at festivalen fikk topp kvalitet på sitt digitale program.

Fra Barentshavet til Barents Spektakel

Med filmfestivalen ble konseptet «Velkommen om bord» flyttet på land for en stund. Vi så da at det var et økende behov for kamera- og streamingutstyr hos mange ulike aktører, og at kvalitetskravene ble stadig høyere. Dermed inngikk vi et samarbeid med Audionor, hvor de administrerer, vedlikeholder og leier ut utstyret. Samtidig tilbyr de sin stab og kompetanse til rigging og avvikling av alt fra live-overføringer av symfonikonserter til streaming av årsmøter og konferanser.

For oss er dette en vinn-vinn-situasjon. Utstyret blir tatt vare på, og vi får inntekter på det når det ikke er i eget bruk. Så langt har blant annet også Hålogaland teater, Nordlysfestivalen, Fiskebåts årsmøte og Barents Spektakel i Kirkenes benyttet seg av muligheten.

Dermed kan man kanskje si at «Velkommen om bord» har gått en tur i land og beveget seg hele veien fra «Hermes» i Barentshavet til Barents Spektakel i Kirkenes. Vi så vel ikke den komme, men nye veier åpner seg plutselig. Og da er det bare å henge på!

Vil du vite mer om vårt tilbud på live-bilder, kameraer og streaming? Ta kontakt med: espen@audionor.no

Foto: TIFF
Foto: Marius Fiskum
Foto: Marius Fiskum
Foto: Rob Sout/Audionor
Foto: TIFF