Utplasseringselev i uvær

– Han fikk en skikkelig tøff start på karrieren med mye dårlig vær og sjøsyke.

12.januar 2022

16-åringen Sander Øverbø Roaldsøy fra Bud i Hustadvika reiser til Tromsø og mønstrer om bord på Hermes. De neste to ukene skal han være med som utplasseringselev – i ei tid der det ofte er uvær utenfor Norskekysten og i Barentshavet. Turen må han stå ut, og det er ikke mulig å gå i land hvis det ikke er høyst nødvendig.

Sander går første året på Hustadvika videregående skole og skal snart velge videre utdanningsløp – akvakultur eller fiskeri. Akvakultur retter seg primært mot oppdrett og havbruk, mens fiske og fangst retter seg mot villfanget fisk og ofte en karriere på havet. Blå linje valgte han fordi han mener fisk og sjømat er fremtiden i Norge.

– Tidligere har jeg vært en tur med skolebåten Tiro. Jeg regner med å bli sjøsyk, så det må jeg bare forberede meg til, forteller Sander. På Bud (kystens perle må du huske å si), som ligger 40-50 minutter fra Molde, bor det cirka 1000 mennesker. På fritiden spiller jeg fotball og kjører bilcross. Det er 15 års aldersgrense for å kjøre bilcross, og jeg har deltatt i konkurranser allerede. Jeg kjører en Opel Astra og syns det er kjempegøy.

– Han fikk en skikkelig tøff start på karrieren med mye dårlig vær og sjøsyke. Men han klarte seg bra og sto opp til hver vakt. Det er en imponerende bragd i seg selv. Sander er en trivelig og grei kar og jobbe med forteller Sverre Søreide, som er fabrikksjef.

Fabrikksjef Sverre Søreide

 

4.februar 2022

– Jeg va sjøsyk i omtrent to uker. Jeg jobbet til jeg måtte spy. Så gikk jeg å spydde og fortsatte jobben. Det var tøft, men heldigvis mistet jeg ikke matlysten og greide å stå i det. Jeg fikk god opplæring av alle om bord, men hadde mest kontakt med fabrikksjefen Sverre. Jeg gjorde mange forskjellige oppgaver, som å fylle i og tømme fryserne, og sløye fisk. En tur i fryserommet fikk jeg også. Jeg lærte mye. Å jobbe på dekk er risikofylt, så der må du ha erfaring for å være.

Snøvær og bølger er normalt i vinterhalvåret.

 

Tross det dårlige været forteller Sander at han kan tenke seg å bli fisker. Kanskje frem til han blir 40 år. Å komme inn i rytmen med seks timer på vakt og seks timer fri var ingen problem, forteller han. – Jeg fikk sove stort sett med en gang jeg la meg. Etter å ha scrollet litt på mobilen da.

– Men nå skal det bli godt å komme på land, avslutter Sander med et smil.

Helt vanlig at det skyller inn på dekk.
Sander sammen med Erik Breivik som har vært med som utplasseringselev tidligere også..

 

Vi ønsker Sander lykke til fremover og håper han har fått mersmak for fiskeribransjen.

Her finner du linker til noen fiskeriutdanninger. Sjekk også ut i ditt distrikt.

https://hustadvika.vgs.no/

https://utdanning.no/studiebeskrivelse/fiske_og_fangst

https://www.vilbli.no/nb/nb/no